Hoe een auto verkopen

Als u een auto in Nederland wilt verkopen, zult u blij zijn te weten dat er verschillende opties voor u beschikbaar zijn.

Je auto gaat niet je hele leven mee. Of het verslijt – een goede reden om te verkopen voordat het waarde verliest – of het past niet meer bij uw levensstijl. Gelukkig zijn er een aantal vrij eenvoudige manieren om een ​​auto in Nederland te verkopen. U kunt een tussenpersoon gebruiken, zoals een dealer of aankoopsite, of een particuliere verkoop aan een particulier doen.

auto verkopen online

Verkoop uw auto aan een dealer

Een auto verkopen gaat snel en eenvoudig bij een lokale autodealer. De meeste dealers die gebruikte auto’s in Nederland verkopen, zullen uw auto onmiddellijk kopen, minimale vragen gesteld. Hoewel u verzekerd bent van een snelle, gegarandeerde verkoop door een auto aan een dealer te verkopen, moet u vaak genoegen nemen met een lagere prijs.

Veel autodealers bieden ook de mogelijkheid om uw oude auto in te ruilen voor een nieuwe; zij verkopen de nieuwe auto aan u voor een gunstige inruilprijs.

Verkoop uw auto aan een koopsite

Een van de snelste en financieel meest gezonde manieren om een ​​auto in Nederland te verkopen is via een RDW-erkende site. Er zijn veel services beschikbaar, waaronder Wijkopenautos.nl, ikwilvanmijnautoaf.nl, OSW, en ga zo maar door waarmee u uw auto-informatie kunt invoeren, de huidige waarde kunt bepalen en deze bijna kunt verkopen.

Deze sites variëren in diensten; sommige vereisen een inspectie en andere niet. Sommigen kunnen een verkoop garanderen; maar sommigen misschien niet. Bij Wijkopenautos.nl kunnen verkopers bijvoorbeeld een afspraak maken voor een gratis RDW-goedgekeurde taxatie; daarna krijgen ze direct een bod op de auto. Als de verkoper dit aanbod accepteert, is de verkoop gesloten.

Een van de belangrijkste voordelen van een auto-aankoopsite – naast de snelheid waarmee een auto kan worden verkocht – is het ontbreken van het vereiste papierwerk. De autoverkoopsite regelt alle papierwerk met betrekking tot de overdracht van het kentekenbewijs en geeft u een vrijwaringsbewijs; dit bewijst dat de auto niet meer op uw naam staat.

Meer auto verkoop tips kun je ook op autocup.nl nalezen waarmee je zelf nog meer voor je auto terug kunt krijgen bij de verkoop.

auto verkopen marktplaats

Verkoop uw auto op een veiling

Veilingsites beginnen in populariteit te groeien; u bent echter, net als marktplaatswebsites zoals Marktplaats, niet gegarandeerd van een goede verkoop. Ook ben je verantwoordelijk voor een correcte presentatie van de auto. Nogmaals, u moet foto’s van hoge kwaliteit van uw auto aanleveren, een beschrijving schrijven en deze op een veilingsite plaatsen.

Je moet dan wachten op een fatsoenlijk aanbod, maar verwacht geen wonderen. Hoewel veilingen in Nederland een populaire manier zijn om een ​​auto te verkopen, is een goede prijs niet altijd mogelijk.

Verkoop uw auto aan een particulier

Uw auto particulier verkopen is een van de meest populaire manieren om een ​​auto te verkopen in Nederland. Er zijn ook genoeg manieren om dit te doen. Je kunt verkopen aan vrienden of familie, een bord ’te koop’ in de auto hangen of een website zoals Marktplaats of Speurders gebruiken.

Met deze websites bent u de enige die verantwoordelijk is om uw auto te adverteren en verkoopklaar te maken. Door ervoor te zorgen dat de auto grondig is schoongemaakt, de handleidingen bevat en is geïnspecteerd, vergroot u de kans dat deze wordt gezien tussen de duizenden auto’s die online te koop zijn. Hoogwaardige foto’s van het exterieur, interieur en zelfs onder de motorkap vergroten ook de kans op een verkoop.

Hoewel het niet verplicht is, zal het laten keuren van de auto – volgens de vereiste jaarlijkse APK ( Algemene Periodieke Keuring ) – vertrouwen winnen bij de kopers. Sterker nog, sommige kopers zullen auto’s negeren die nog door een APK moeten; dit komt omdat het een teken kan zijn van dure noodzakelijke reparaties. Dit kan echter betekenen dat u moet investeren in reparatiewerkzaamheden.

Particulier verkopen zou winstgevender kunnen zijn, maar het proces kost tijd en geduld. Het kan zijn dat u geen biedingen krijgt of te veel biedingen die niet doorgaan. Tevens dient u zich beschikbaar te stellen voor potentiële kopers die de auto willen komen bekijken en proefrijden.

Zodra iemand ermee instemt om de auto te kopen, drukt u een document af dat als contract dient. Hierin moet staan ​​dat de auto (merknaam en model) is verkocht voor de afgesproken prijs.

De RDW schetst het kentekenproces  – waarbij het eigendom van de auto overgaat op de koper – en stelt dat dit door de koper moet gebeuren bij een kentekenloket . Deze bevindt zich vaak bij PostNL postkantoor of een RDW-kantoor; u als verkoper mag ook gaan, maar het hoeft niet. De koper dient in het bezit te zijn van specifieke documenten om de auto te kunnen overdragen. Deze documenten zijn:

  • Kentekenkaart ( kentekencard )
  • Tenaamstellingscode of eigendomscode

Degenen die papieren hebben die vóór januari 2014 zijn uitgegeven, kunnen andere documenten overleggen:

  • Tenaamstellingsbewijs , of eigendomsbewijs, waaruit blijkt dat de auto op naam van de eigenaar staat, inclusief de naam van de eigenaar, geboortedatum en woonplaats, evenals wanneer de datum van registratie
  • Overschrijvingsbewijs , of “bewijs van overdracht”, dat is een kentekenbewijs dat het eigendom van de auto aantoont

Let op: als je je auto verkoopt aan iemand buiten Nederland, bijvoorbeeld België, kun je niet naar een kentekenloket gaan om het eigendom van de auto over te dragen. In plaats daarvan moeten u en de koper naar een RDW-kantoor gaan om een ​​procedure te starten om de auto te exporteren; dit vereist natuurlijk meer papierwerk.

auto verkopen dealer

5/5 - (6 stemmen)

Plaats een reactie