Waar moet je op letten bij het kopen van een fatbike?

Een fatbike is niet zomaar een fiets. Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten als je er een wilt kopen. Hieronder hebben we de belangrijkste aspecten voor je op een rijtje gezet.

  1. Framemateriaal en -grootte

Het materiaal waarvan het frame van een fatbike is gemaakt, bepaalt voor een groot deel de sterkte en de duurzaamheid van de fiets. Meestal wordt er gebruik gemaakt van staal, aluminium of carbon. Staal is het meest robuuste en duurzame materiaal, maar het is wel zwaarder dan aluminium en carbon. Aluminium is lichter dan staal, maar kan minder goed tegen zware belasting. Carbon is het lichtste materiaal, maar ook het meest kwetsbaar.

Daarnaast is de grootte van het frame belangrijk. Een te groot of te klein frame kan voor ongemakken zorgen tijdens het fietsen. Let hierbij vooral op de lengte van je benen en de afstand tussen je zadel en het stuur.

  1. Banden en velgen

De banden en velgen van een fatbike zijn veel breder dan die van een normale fiets. Dit zorgt ervoor dat je met een fatbike door zand, sneeuw en modder kunt rijden. Bij het kiezen van de juiste banden en velgen is het belangrijk om rekening te houden met het terrein waarop je gaat rijden. Wil je bijvoorbeeld voornamelijk door zand rijden, dan zijn banden met grote noppen en brede velgen aan te raden.

  1. Remmen en versnellingen

Bij een fatbike is het belangrijk dat de remmen en versnellingen goed werken, omdat je op verschillende soorten terrein kunt rijden. Hydraulische schijfremmen zijn het meest krachtig en betrouwbaar, terwijl mechanische schijfremmen goedkoper zijn maar minder krachtig. Qua versnellingen zijn er verschillende systemen beschikbaar. Kies een systeem dat past bij de omgeving waarin je gaat rijden.

  1. Type terrein waarop je wilt rijden

Als je van plan bent om voornamelijk door sneeuw te rijden, dan zijn bepaalde eigenschappen van een fatbike belangrijker dan wanneer je voornamelijk door zand wilt rijden. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de juiste fatbike.

  1. Budget

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met je budget. Fatbikes zijn over het algemeen duurder dan normale fietsen, maar er zijn verschillende prijsklassen beschikbaar. Bedenk vooraf hoeveel je wilt uitgeven en vergelijk verschillende modellen binnen die prijsklasse.

Onderhoud van een fatbike

Als je een fatbike hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Goed onderhoud is daarbij belangrijk. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Houd de banden op de juiste spanning

Het is belangrijk om de banden van je fatbike op de juiste spanning te houden. Dit zorgt voor meer grip en een betere wendbaarheid. Controleer regelmatig de bandenspanning en pomp de banden op indien nodig.

  1. Maak de fiets na iedere rit schoon

Als je door zand, sneeuw of modder hebt gereden, is het belangrijk om de fiets na iedere rit schoon te maken. Hiermee voorkom je dat vuil zich ophoopt en onderdelen beschadigd raken. Maak de fiets schoon met een zachte borstel en water.

  1. Controleer regelmatig de remmen en versnellingen

Zorg ervoor dat de remmen en versnellingen van je fatbike goed werken. Controleer regelmatig of ze nog soepel functioneren en stel ze indien nodig bij.

  1. Smeer de ketting regelmatig

De ketting van je fatbike moet regelmatig gesmeerd worden om slijtage te voorkomen. Gebruik hiervoor een speciaal smeermiddel voor fietskettingen.

  1. Bewaar de fiets op de juiste manier

Als je de fatbike niet gebruikt, is het belangrijk om deze op de juiste manier op te bergen. Bewaar de fiets op een droge en geventileerde plek en zorg ervoor dat deze niet blootgesteld wordt aan extreme temperaturen.

Fatbike kopen kan een spannend

Een fatbike kopen kan een spannend avontuur zijn, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een beslissing maakt. Houd bij het kopen van een fatbike rekening met het materiaal van het frame, de banden en velgen, de remmen en versnellingen, het type terrein waarop je gaat rijden en je budget. Zorg daarnaast voor goed onderhoud om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je fatbike.

5/5 - (1 stemmen)